Aktualna vprašanja z odgovori

6.1.2015

Pri RedBlood Discusih so se pojavile lise. Ribe so drugače zdrave in normalno rastejo. Mislim, da ni to kakšna bolezen, ampak gre za kvaliteto ribe, ker se te ‘peppering lise’ podedujejo. Vseh 20 Discusov jih ima, ene zelo veliko, druge pa manj.

Aquarium: Menim, da te lise niso znak bolezni, predvsem če pravite, da so zdrave, normalno rastejo, predvsem pa če normalno jedo. Gre za to, da so tovrstni Discusi nagnjeni k tej pigmentaciji glede na dedovanje po starših ( pri križanju namreč lahko pride do izražanja dveh recesivnih alelov – takrat se fenotipsko to pokaže, pri nekaterih pa tudi ne, ker je lahko en izmed alelov dominanten nad recesivnim in se ta lastnost prikrije). ‘Peppering’ lise se intenzivno pokažejo v fazi pridobivanja in formiranja barve Discusa. Glede na dejstvo, da so Discusi mladi, je to normalen proces. V kolikor bodo kakšne spremembe smo Vam na voljo za Vaša vprašanja.

14.12.2015

Zanima me cena za pH kontroler. Ali je v tej ceni tudi elektroda z BNc priklopom?

Aquarium: Pozdravljeni. Cena pH metra s kontrolerjem – to pomeni da ima izhod za krmiljenje npr ventila za CO2, ter s tem regulirate pH, je 185€ – seveda z elektrodo in pufrom za kalibracijo pH metra. Možna pa je dobava samo pH metra brez kontrolerja za 139€.

11.12.2015

Zanima me ali imate trenutno morda na zalogi katerega izmed sledečih diskusov iz vašega seznama?

Aquarium: Pozdravljeni, dobavljivi so naslednji discusi:

DISCUS BRILLIANT TUQUISE 6,5 ALI 8cm
DISCUS RED TURQUISE 6,5 ALI 8 cm
DISCUS PIGEON BLOOD TURQUISE 6,5 ALI 8 cm

Najbolje bi bilo, da se oglasite v trgovini AQUARIUM v Lescah na Dobrški 1. Imamo pestro izbiro tropskih rib, discusov, ali pa tropske morske ribe,…

 30.11.2015

pozdravljeni, doma imam akvarij v katerem imam vodo iz Jadrana, in nekaj vrst ribic iz tega morja. Zanima me prvo, če se pri vas dobi kakšne organizme iz jadrana? in pa če bi clownfish preživela v mojem akvariju?

Aquarium:  Jadranskih rib žal nimamo. V primeru, da imate v vašem akvariju ustrezen filtrirni sistem ter ob dodanem pogoju, da temperaturo dvignete na 23-24°C, bi clownfish lahko preživel. Za vsa vprašanja smo Vam na voljo. 

 

30.11.2015

Ali ima akvarij Wave Xcube 26 tudi grelec,ali je narejen sprednji del iz stekla ali plastike. Zaloga?

Aquarium:  Pozdravljeni, akvarij WaveCube26 ima seveda v kompletu tudi grelec, sprednja stran je akril, rahlo zaobljen z vsem filtrirnim materialom, torej tudi grelcem in črpalko. Na zalogi.

26.11.2015

Sem v izdelavi cca 70l akvarija za eno večjo zlato ribico(pahljačasti rep 🙂 ) dodal bi še eno zlato ribico in pa kakšno ribo “čistilec”. V akvariju bi imel tudi nekaj rastlin. Akvarij bo brez umetne svetlobe, imel pa bo nekaj direktne sončne svetlobe. Izdelal bom notranji filter na način ki je naslikan v priponki.
Zanima pa me kakšne filtrirne materiale priporočate za takšen akvarij? Prostor za filtrirni materijal bo velik cca 5l (7x24x35)

Najlepša hvala za pomoč!

Aquarium:  Najpomembnejši del akvarija je seveda filter, katerega funkcionalnost v enakih deležih  razdelimo na tri dele: biološki, kemijski in mehanski del filtra. V vsak predel torej sodi tretjina ustreznega filtrirnega materiala, sledeči si od biološkega do mehanskega dela: keramika, ki omogoča rast nitrifikacijskih bakterij za razgradnjo škodljivih dušikovih spojin, oglje za absorpcijo organskih in anorganskih snovi ter sintetična vata ali sintetična goba, ki zadrži večje mehanske delce.  Razporeditev materialov naj poteka v filtru smiselno – torej od grobega k finemu materialu (goba oziroma vata). Kar se tiče akvarija, glede na kapaciteto brez problema lahko naselite še kakšno zlato ribo več. Takšno, kakršno ste opisali, se imenuje Pajčolanka, glede čistilcev lahko izberete klasične Somčke, ki čistijo akvarijski pesek ali Ancistruse, ki poleg tal očistijo še notranje steklo akvarija. Živih rastlin ne priporočam – zlate ribe so edine izmed sladkovodnih rib, ki živo rastje pojedo. V tem primeru se lahko odločite za umetno rastje, ki so danes oblikovana tako, da skorajda dajejo videz naravnega ambienta.

 9.11.2015

Spoštovani,
pred kratkim smo kupili 60 litrski akvarij z vso potrebno opremo.
Po prebiranju spleta, smo ugotovili, da je potrebno akvarij, preden vanj naselimo ribe, predpripraviti. V akvariju bomo imeli (vsaj na začetku) zlate ribice, ki so po nasvetih ”najenostavnejše” za začetnike.
Sedaj pa imam vprašanje oz. prošnjo za vas. Prosil bi za pripravo ponudbe za ves dodaten material, ki ga potrebujemo za opremljanja akvarija (pesek, rastlinje, hrana…).
Tudi kak nasvet bo zelo dobrodošel…
Hvala in lep pozdrav

Aquarium: Spoštovani! Hvala za povpraševanje. Seveda je akvarij potrebno pred prvo naselitvijo rib najprej ustrezno pripraviti, predvsem vodo je treba dobro sciklati. Akvarij naj tako funkcionira 1 teden. Menjajte vodo 20-30% vode/3 tedne. Voda naj bo postana! Za biološko stabilnost (bistrost vode) uporabljajte preparat AQUALIGHT WONDERMILK-nenevaren, saj vsebuje zgolj koristne bakterije, ki odstranjujejo škodljive produkte metabolizma rib. Glede na litražo akvarija Vam priporočamo cca 4x5kg akvarijski pesek (različne barve), cena 6,90€. Potrebovali boste še hrano za ribe DAJANA GOLD IN DAJANA COLOUR (100ml/250ml), tekočina START-eleminira ione težkih kovin, klor in drugih škodljivih substanc, ki pretečejo po ceveh. Za čiščenje mulja potrebujete akvarijski sifon (s tem istočasno očistite nesnago akvarijske podlage, hkrati pa menjate vodo – s tem se izognete kompletni menjavi peska). Zlate ribice so na voljo (navadne, pajčolanke in druge), cena varira glede na vrsto. Priporočili bi Vam naselitev max. 10 zlatih ribic. Mednje spada tudi  Beta Splendens (siamska bojna ribica) in kakšen somček(čistilec peska ter akvarijskega stekla). Zaradi naselitve zlatih rib ne pride v poštev živo rastje, ker ga zlate ribe pojedo. V tem primeru so Vam na voljo umetne plastične rastline. 

24.9.2015

Rad bi imel diskuse. Prosim vas, če mi lahko svetujete katere ribe bi lahko poleg neonk kombiniral z diskusi ter katere rastline so primerne za tako toplo vodo. Glede na to, da je v Ljubljani trda voda, me zanima ali moram imeti tudi reverzno osmozo?

Aquarium:  Voda v Ljubljani na tem območju je OK – izvor izpod  šišenskega hriba, je pa seveda priporočljivo in praktično imeti osmozo150, ki napravi 150l destilirane vode na dan. LED razsvetljava je žal za Vaš primer težko izvedljiva, je pa opcija montiranja elektronske vodotesne konzole, v katere se montira 2x39W T5 žarnice in sicer 1×6.500K in 1×1.000K.

 

28.8.2015

Imam coral pro salt koliko dam na 10l vode?

 Aquarium: Spoštovani,iz 2kg tovrstne soli dobimo 60l morske vode. To je osnovna mera, za Vašo litražo pa enostavno preračunate 🙂
lep dan in uspešen teden,